Uslijed svojih dugogodišnjih hobija: ronjenja, ribolova i trgovine ribom, Renato Jakšić 1995 godine odlučuje se početi baviti marikulturom i to mrijestom i uzgojem ribe i školjaka. Tako je započeo njegov pothvat na otoku Hvaru sa mrijestilištem u Sućurju i uzgajalištem u Bogomolju.
Maksimilijan Trpin se 1998. pridružuje toj poslovnoj ideji i daje neprocjenjivo vrijedan doprinos sve do svoje smrti 2012. Rad Renata Jakšića karakterizira cilj postizanja visoke kvalitete ribe. Mriještenjem i uzgojem bijele ribe lubina započeo je 1995. godine s tvrtkom Nautilius na Hvaru, a 2003. godine osniva tvrtku Hama doo., 2004. u uvali Duboka kreira dvije koncesije na pomorskom dobru, i istraživačko- proizvodnu zonu za marikulturu.
Dugogodišnji prijatelj Vojko Anđelić pridružuje se 2013 godine tvrtki Hama i postaje ravnopravni partner. Kapitalom koji on unosi kupuje se zemljište za proizvodnu zonu i značajno se povećava obim proizvodnje. 2015. godine dobiva se prvi natječaj EU-a u visini od 1,3 milijuna eura, nakon toga uspješno slijede drugi i treći natječaji koji donose daljnji značajan doprinos razvoju poslovanja.
Partner Anđelić započeo je trgovinu ribom u Sloveniji preko svoje tvrtke „Farmanova“, a Jakšić u tu svrhu otvara tvrtku Pisanica doo. Razvoj tvrtke Hama d.o.o. nastavlja se proširenjem ribogojilišta na nove lokacije u blizini postojećeg uzgajališta. Trenutna proizvodnja od 130 tona proširuje se na dodatnih 250 tona u prvoj fazi i na 600 tona u narednoj, a nakon toga godišnja proizvodnja narasti će na preko tisuću tona ribe i 300 tona školjaka.

Start typing and press Enter to search