Hvala Anici Milović

Šta je euritmija? napisao: Darko Sačić

« poslato: Februar 07, 2013, 01:35:51 posle podne »

Preuzeto sa Foruma Biodinamika

Citat

VIŠE O EURITMIJI

Euritmija je suvremena umjetnost plesanja i kretanja koja ljudske pokrete koristi za umjetničko izražavanje na tekstove i glazbu, ali i u terapeutske svrhe poput fizikalne terapije, te kao pedagoško-odgojni sadržaj u školama. Više o euritmiji saznajte u nastavku teksta.

 

ŠTO JE EURITMIJA?

Euritmija je umjetnost plesa i ljudskog pokreta koju je 1912.g. utemeljio dr. Rudolf Steiner, a razvili su je antropozofski orijentirani umjetnici. Postići smisleni odnos sa samim sobom i sa svijetom nastojanje je svakog slobodnog čovjeka.. Taj se odnos može postići samo kroz povezanost unutrašnjeg i vanjskog svijeta. Euritmija upravo to čini – povezuje unutrašnje s vanjskim.

 Čovjek se može izražavati na razne načine, a svima je ishodište, izvor isto – čovjekova duševno-duhovna bit. Zato se isti osjećaj može izraziti i bojama, i tonom, i glasom i kretnjom. Za euritmistu je pokret ono što je govor za pjesnika, glazba za glazbenika i boja za slikara. Euritmista se svojim tijelom služi kao instrumentom i omogućava da se govor i glazba kroz njegovo individualno oblikovanje pojave kao vidljivo govorenje i vidljivo pjevanje. Euritmija je vidljivi govor duše. Njeni pokreti proizlaze iz čovjekove nutrine i slijede dinamiku kretanja energija, sila koje oblikuju naše tijelo, te na taj način pojašnjavaju čovjeku jedan od najvećih misterija Biblije: riječ je tijelom postala.

 Najsavršeniji čovjekov izraz i njegova najviša zemaljska tajna jest čovjekov govor. On je najveća snaga čovjekova bića. Kada čovjek govori u zraku se pokreću sile kretanja, one iste koje stvaraju oblike ljudskoga tijela.

 Euritmiju izvodi dobro onaj tko vodi računa o njenom odnosu prema duši i njenim osjećajima. Euritmijska kretnja može biti samo onda točna ako čovjek pobudi u sebi one osjećaje koji su s njom u vezi.

 Euritmija ima za cilj u čovjeku postići najsavršenije sposobnosti koje se mogu steći iz borbe, ali i harmonije fizičkog i duševnog.

 Njezin je cilj onaj kojega vidimo u životu svakog čovjeka: duhom prodrijeti u mrtvu materiju, a onda i samu tu materiju podići prema duhovnom. Euritmija je umjetnost oblikovanja tijela za duh, a ne zapuštanje tijela zbog duha (kao npr. asketizam).

 Zato ona može pomoći duhu da zahvati tijelo i oblikuje ga, ako on sam nema te snage, ali mu isto tako može pomoći i onda ako mu tijelo stavlja prejake otpore, time da tijelo učini podatnijim za djelovanje duha.

 Zadaća euritmije u današnje doba je čovjeka koji je u opasnosti da se sav okameni, da mu kretnje do krajnosti postanu uglate i krnje, da tog čovjeka dovede do pokretnosti, elegancije glazbenosti, svježine i gracioznosti kretanja. Ovo se može postići kada se čovjek nauči koristiti stvaralačkim snagama mladosti.

 U euritmiji cijeli čovjek mora postati duša. Euritmija sjedinjuje u sebi tri velika ljudska ideala: istinu, ljepotu i dobrotu.

 Euritmija sama nije još dovoljna da nas povede do spomenutih ideala u svakoj životnoj prilici, no ona je velika pomoć na putu kulturnog preporoda kojemu vodi svaka ispravno utemeljena duhovna aktivnost čovjeka. Tom području propada i euritmija, kao jedno od područja života koje je svojima impulsima pokrenula ili oživjela duhovna nauka, antropozofija dr. Rudolfa Steinera.

 Euritmija nastoji zakone ljudskoga duha, zakone riječi, iznijeti u vanjski svijet. Ona kretnjama hoće doseći sve dalje unatrag prema izvoru oblika. Euritmija nastoji unutarnji duhovno-duševni rad iznijeti van. Odatle njena moć da kretnjom djeluje na tijelo i dušu.

 Razlikujemo 3 vrste euritmije:

1. umjetnička euritmija njeguje bogatstvo samih kretnji i njihov odnos prema drugim umjetnostima (pjesništvu, glazbi, slikanju). Stoga razlikujemo:

a) vidljivi govor – vokali predstavljaju unutarnja zbivanja čovjekove duše, a konsonanti pojave vanjskoga svijeta – izvodi se na recitaciju

b) vidljivo pjevanje – dur i mol, takt, ritam i melodija – sve postaje vidljivo- izvodi se uz glazbu.

 2. zdravstvena (medicinska, ljekovita, terapijska) euritmija njeguje odnos pojedinih kretnji prema čovjekovoj tjelesnoj organizaciji, upoznaje njihovu snagu i zamah kako bi u samom organizmu prepoznala gdje leži uzrok pojedine disharmonije i kako se ona može popraviti, te što jest, a što nije podesno za liječenje euritmijom. Svrha joj je da liječi bolesni ljudski organizam.

Da je čovjek potpuni i svjesni gospodar stvaralačkih kretnji i cijelog procesa stvaranja ljudskoga tijela, tada on ne bi trebao stariti i umirati. On bi se u svakom trenu mogao sam iznova stvoriti. Pomoću euritmije čovjek se s jedne stranje približava tom cilju. Studij euritmije jedan je od puteva kojima se može doći do umjetnosti liječenja

 3. pedagoška euritmija – umjetnička euritmija primjenjena na djecu koja se odgajaju djeluje tako da se njihov duševni i tjelesni razvoj usmjeri harmonično u onom smjeru, koji je za čovjeka baš najprirodniji. Ona omogućuje čovjeku da se što dulje koristi silama i sposobnostima mladosti i sprječava stvaranje raspoloženja za bolesti u organizmu.

 Euritmija pomaže stvaralačkom duhu da tijelo stvara kako ono hoće, čime čovjek pomaže duhu da si pripremi valjan stan. Na taj se način stvaraju uvjeti da se duh u životu izrazi na najslobodniji i najsavršeniji način. Tijelo postaje hram duha. Tijelo je kao kristal i kao siga skrutnuto iz nečeg rjeđeg, do nevidljivosti rijetkog, iz duševno-duhovnog, iz riječi.

 ZDRAVSTVENA EURITMIJA

 Zdravstvena euritmija je terapija kretanjem, koja se primjenjuje još od 80-tih godina. Uz njenu raznoliku primjenu kod akutnih, kroničnih i degenerativnih bolesti zdravstvena se euritmija koristi i za prevenciju u procesu ozdravljenja kao i za profilaksu i oporavak.

Nastanak i primjena Zdravstvena euritmija pripada terapijskim metodama antropozofske medicine koju je razvio Dr. Rudolf Steiner (1861.-1925.). Antropozofska medicina je prošireni pristup službene medicine, a ona uz znanstveno razmatranje postupaka u obzir uzima i duševni život čovjeka. Od 1921.g. Zdravstvena se euritmija u sve većoj mjeri primjenjuje na različitim stručnim područjima, dalje se istražuje, razvija i znanstveno dokumentira.

 Kako djeluje zdravstvena euritmija?

 Terapijski učinak Kod zdravog čovjeka snage fizičkog, duševnog i duhovno-individualnog područja djeluju harmonično zajedno. Bolest je ometanje ovog odnosa snaga. Ciljane zdravstveno-euritmijske vježbe kretanja dovode ova područja ponovno u zdravu ravnotežu. Pacijent može uz terapijsku pratnju proces ozdravljenja i sam aktivno oblikovati.

 Kretanje – terapijsko sredstvo

 Temeljni elelmenti zdravstvene euritmije su glasovi našeg govora koji se obliku u pokretima, koji se sukladno indikacijama i postavljenom terapijskom cilju primjenjuju na specifičan način. Dinamika oblikovanja, koja je sadržana u stvaranju glasova, odnosno u izgovaranju vokala i konzonanata, u zdravstvenoj se euritmiji pretvara u pokret i omogućuje se njeno doživljavanje.

 Način djelovanja

 Kako se u mimici i gestikulaciji predstavljaju naši unutarnji osjećaji prema vani, isto tako, ali obrnutim putem djeljuju zdravstveno-euritmijski pokreti izvana prema unutra. Svaki glas, svaki pokret u točno određenom je djelatnom odnosu prema procesima u našem orgnaizmu. Stoga zdravstvena euritmija djeluje ciljano kao lijek, do u funkciju pojedinih organa i organskih sistema. Čovjek se uvijek promatra kao cjelina – motoričke smetnje mogu imati duševne uzroke, duševna smetnja može biti uzrokovana organskim poremećajem – zdravstvena euritmija djeluje na fizičkoj, duševnoj i duhovnoj razini.

 Kada se primjenjuje zdravstvena euritmija?

 Indikacije za primjenu zdravstvene uritmije

 U okviru antropozofske medicije primjenjuje se zdravstvena euritmija kod svih akutnih, kroničnih ili degenerativnih oboljenja nervnog sustava, srca i krvožilnog sustava, metabolizma izmene tvari i sustava kretanja, kod dječjih smetnji i prepreka u razvoju, u psihosomatici i psihijatriji.

 Primjeri indikacija:

 alergije, anemija, anoreksija, apopleksija, astma, bolesti očiju, mokrenje u krevet, bulimija, sindrom kroničnog umora, cereberalne smetnje, kolitis, depresije, šećerna bolest, smetnje u razvoju, epilepsija, fibromijalgija, bolesti kože, bolesti srca, HIV, hormonske smetnje, hiperkinetički sindrom (ADHD), poremećaj pažnje ,išijalgija, glavobolje, smetnje koordinacije, smetnje krvotoka, paraliza, multipla skleroza, Chronova bolest, bolst živčanog sustava, bolesti bubrega, neurodermitis, strahovi, opstipacije, psorijaza, tumori, nepravilan rast zubi…

 Područja primjene zdravstvene euritimije

 OBITELJSKA MEDICINA U zapadnim zemljama zdravstevnu euritmiju propisuje nadležni liječnik. Izrađuje se individulano prilagođeni plan terapije kojega provodi zdravstveni erutimista, a u pravilu se radi o potpuno individualiziranoj terapiji. Pojedinačna terapija traje 45 minuta (uključujući odmor poslije rada). Jedan terapijski ciklus uključuje 10-15 pojedinačnih terapija. Kod kroničnih bolesti i razvojnih smetnji tretman se može provoditi i kroz duže vremensko razdoblje.

BOLNICE U brojnim klinikama za akutne bolesti, psihijatrijskim i psihosomatskim klinikama zdravstvena se euritmija primjenjuje na stručnim prodručjima primjerice interne medicine, onkologije, neurologije, kirurgije, ginekologije, pedijatrije itd. kao pojedinačna terapija za pacijenta ili grupna terpaija. U akutnoj situaciji bolesti za vrijeme boravka u bolnici zdravstena se euritmija provodi svakodnevno.

Zdravstvena se euritmija može provoditi stojeći, sjedeći ili čak i ležeći – čak i kod pacijenata koji se samostalno jedva ili nikako ne mogu kretati.

ŠKOLE Zdravstvena je euritmija sastavni dio waldorfske pedagogije. Prema potrebi liječnik, roditelji, pedagozi i terapeuti zajedno izrađuju individualni plan terapije za jačanje koji se razvio kroz zdravstvenu euritmiju i provodi u okviru određenih usmjerenja. U svrhu očuvanja zdravlja upravo u razvojnoj fazi njeno je djelovanje vrlo značajno. Tako su pedagoško-terapijski ojačani djeca i mladi sa: smetnjama u rastu i ponašanju, sa smetnjama vida, spavanja, mokrenja u krevet, pubertetskim teškoćama, poremećajima vladanja, smetnjama razvoja i poremećajima pažnje.

SANATORIJI I REHABILITACIJSKI CENTRI

Liječenje ovoga tipa nudi prije svega na psihosomatskom području mogućnost duševne i tjelesne regenracije kao i nove samospoznaje. Vježbe kretanja zdravstvene euritmije uspostavljaju ponovno duševnu ravnotežu, oslobađaju blokade i jačaju životne snage. Mogu se pronaći novi individualni impulsi, spoznaju se uzroci bolesti i započinje njena promjena. U rehabilitaciji – prije svega na području interne medicien – kod bolesti srca i krvožilnost sustava, alergijskih oboljenja, kod astme ili neurodermitisa, te u onkologiji, nastavlja se raditi sa zdravstenom euritmijom s kojom se započelo još u akutnoj fazi.

STARAČKI DOMOVI Zdravstvena euritmija za starije ljude djeluje prije svega preventivno na održavanju zdravlja. Duševna pokretljivost i regeneracija životnih snaga stimuliraju se kroz vježbe zdravstvene euritmije. Njen daljnji zadatak je jačati pozitivan osjećaj života, ublažavati bolove, te održavati stanja nepromjenjenima ili ih poboljšavati kod staračkih bolesti kao što su Parkinsonova bolest, Alzheimer, senilna demencija, apopleksija, infarkt i slično.

 

OBRAZOVANJE ZA ZDRAVSTVENOG EURITMISTU

Osnovno i stručni studij traje šest godina. Pripremni studij za stručni studij zdravstvene euritmije su osnovni studij euritmije, s uključenom umjetničkom ili pedagoškom euritmijom i praksom njegovanja. Stručni studij zdravstvene euritmije sadrži obrazovnje iz zdravstveno-euritmijske prakse, terapijsko, metodičko i teorijsko obrazovanje za primjenu u svim medicinskim područjima i zdravstvenu pedagogiju. Posebna se pažnja posvećuje proučavanju medicinsko-terapijskih područja: embriologija, anatomija, fiziologija, psihologija, patologija kao i umjetničko-kiparskom studiju.

Start typing and press Enter to search