Likovnie radionice na temu bajki braće Grimm u Splitu

Dragi prijatelji i ljubitelji slikanja i bajki,

drago mi je što mogu najaviti održavanje likovnih radionica na temu bajki braće Grimm u Splitu. Bit će to cjelodnevne radionice subotom, a krećemo 22.9.2018.g.

Radionice će se održavati od rujna 2018. do lipnja 2019.g. u razmacima od 6 do 8 tjedana uz najavu i moj prijevod njemačkih izvornika bajki braće Grimm uglavnom iz 1857.

Nakon čitanja bajke slijedi analiza s antropozofskog duhovnog stajališta, vođeno slikanje na temu bajke i slobodno dovršavanje po potrebi uz moju pomoć.

Sve detalje naći ćete u pirivtku – program prve radionice slikanja 22.9. na temu bajke ”Šest labudova” (braća Grimm) – bajka mihaeličke hrabrosti primjerena ovom godišnjem dobu.

Molim da ispunjene prijavnice za radionice (u privitku) pošaljete najkasnije do 20.9. (četvrtak) radi tehničke organizacije prostora.

Molim vas da proslijedite ova mail najave i drugima koji bi mogli biti zainteresirani za ovaj oblik rada.

Bajke su čuvari sjećanja duše na tijek evolucije i put inicijacije, a to sjećanje je sadržano u unutarnjim imaginativnim slikama bajki.
”Uvriježeno vjerovanje da je sve oko nas začarana duhovna istina i da spoznajemo istinu kada razbijemo čaroliju, temelj je kraljevstva bajki. Moramo biti sasvim načisto s tim da je bajka prvenstveno prikaz nekog astralnog događaja.” (RS)
U tom se događaju zrcale jednako i fizički i duhovni svijet – duša je polje susreta dvaju svjetova, ali i poprište neprestane bitke svjetla i tame, duha i materije, dobra i zla. Bajke pričaju o duševnim istinama i te su istine, njihova stvarnost jednako važne kao i fizička stvarnost oko nas. Iako pričaju o duševnim doživljajima pravi ključ za razumijevanje bajki nije psihologija, već suvremena duhovna spoznaja čiji je utemeljitelj onaj isti čovjek koji je utemeljio i waldorfsku pedagogiju – dr. Rudolf Steiner. U svojoj duhovnoj znanosti proučavanju bajki Rudolf Steiner pridaje jedno od najozbiljnijih značenja i raščaravanje bajki smatra jednim od najosjetljivijih i najzahtjevnijih duhovno-spoznajnih postupaka. Bajke treba pratiti u njihovom unutarnjem životu, polako razotkrivati slijed događaja, pratiti što se zbiva i kakvi međusobni odnosi vladaju među likovima bajki i sve to tumačiti dostignućima suvremene duhovne spoznaje koja temeljito i ozbiljno razmatra međusobnu povezanost i međuovisnost materijalnog svijeta/tijela, duše i duha.

Odgovor na pitanje – zašto bismo proučavali bajke s antropozofskog stajališta – potražite u dva predavanja Rudolfa Steinera čiji prijevod prilažem uz ovaj mail kao poticaj za razmišljanje i još dublje proučavanje bajki.

Srdačan pozdrav svima uz radosno iščekivanje našeg budućeg zajedničkog rada

Snježanka Jadrijević
09578272-501

Start typing and press Enter to search